Er was eens...

een Maastrichtse wijnhandel

In 1717 begon koopman Guillaume Thyssen zijn wijnhandel in een statig stadspand hartje Maastricht. Hier begon de bijzondere geschiedenis van Thiessen Wijnkoopers. Het indrukwekkende pand met z’n authentieke wijnkelders is één van Maastricht’s cultuurhistorische schatten. Nu, driehonderd jaar later, is dit nog steeds de plek waar je het Bourgondische leven viert.

“één van de mooiste evenementenlocaties van Maastricht”

Van Musigny tot Pétrus

Wat hadden de Maastrichtse notabelen in 1794 zoal in hun wijnkelders liggen? Exotische, exclusieve en exquise dranken als Jamaica rum, Kaapse wijn, Griekse malvezijwijn, Château Margaux en champagne. Zo blijkt uit het boek Thiessen Wijnkoopers dat in 2014 verscheen in de serie Maastrichts Silhouet. Toen de Fransen Maastricht veroverden hebben ze ongetwijfeld genoten van hun plunderwaar.

Formeel werd de drank bij particulieren en handelaren in beslag genomen om aan de armen en zieken uit te delen. Welke wijnen en andere dranken ze precies meenamen is onder meer ter herleiden uit de vele aangiftes die woedende gedupeerden deden bij het stadsbestuur. Zo miste de weduwe Homburg liefst 15.000 liter Moezelwijn en werden bij kolonel Jacob 344 flessen meegenomen onder het motto liberté, égalité, fraternité.

In 1717 vestigt coopman van wijnen Willem Thiessen zich in het pand Den Ancker aan de Grote Gracht. Hij is al snel de grootse wijnhandelaar van Maastricht. Dat blijkt althans uit de belastingaanslagen; zo betaalt hij in het jaar 1721 accijns over 1745 bouteilles en 8636 potten wijn. Het is een tijd waarin de wijnhandel floreert; de levensstandaard verbetert en steeds meer mensen verruilen bier voor wijn. Thiessen kan het zich permitteren om flink uit te breiden, tot aan het pand Den Soeten Naam in de Batterijstraat toe. Tal van verbouwingen en uitbreidingen van de kelders volgen.

Het bedrijf blijft in familiehanden tot 1905, als Joseph Thiessen de zaak verkoopt. Joseph, die vereeuwigd is in een tegeltableau in de kelder, maakt van de wijnhandel een prestigieuze zaak. Op een prijslijst van wijnen uit 1894 tot 1906 is te zien welke exclusieve wijnen Thiessen importeert: van Grands Échézeaux en Musigny tot Romanée. Kosten drie gulden, prijzen per fles inclusief glas.

Joseph Thiessen draagt de zaak over aan Henri van Oppen, die al op jonge leeftijd bij hem in de leer is gegaan. Van Oppen afficheert de zaak als ‘Eerste Nederlandse Groothandel in BourgogneWijnen’; hij handhaaft de succesnaam Thiessen. Veel van de wijnen worden per schip in fusten aangevoerd vanuit Frankrijk naar het Bassin om in de kelders in Maastricht te rijpen en vervolgens gebotteld te worden.

Het bedrijf komt dan in handen van de Amsterdamse drankhandelaar Willem Neumann en later de familie Penris. Zij moeten in de jaren zeventig concurreren met de supermarkten, die meer en meer wijnen gaan verkopen. Concurreren met deze giganten loont niet, inzetten op kwaliteit is het devies. Meteen na de druivenoogst op naar Frankrijk om wijnen op fust te kopen om die vervolgens zelf in eikenhouten vaten te ‘lageren’ en te bottelen. In de gigantische kelders met een vloeroppervlak van ruim duizend vierkante meter liggen soms wel 250.000 flessen wijn en tal van vaten.

Op de binnenplaats worden in 1968 150 wijnstokken Gamay uit de Beaujoulais en 50 Pinot Noir uit de Bourgogne geplant in de ‘kleinste wijngaard van Nederland’. De jaarlijkse opbrengst wordt gereserveerd voor bijzondere gelegenheden. De familie Penris maakt bij het ‘gesloten’ wijnhuis een winkel en stelt de wijnkelders open voor rondleidingen.

In 2003 gaat de wijnhandel over naar de huidige eigenaar: Marcel Mourmans. Het monumentale complex wordt flink verbouwd en gemoderniseerd, het historische karakter blijft centraal staan. Nog steeds liggen de eindeloze wijnkelders, waarvan de oudste delen in de vijftiende eeuw gebouwd zijn, vol bijzondere flessen. De oudste flessen dateren uit 1810, er liggen tal van bijzondere flessen.

De complete geschiedenis van Thiessen wordt beschreven in het boek Thiessen Wijnkoopers dat verscheen in de serie Maastrichts Silhouet van Jo Boetsen en Wim Mes. Zij verdiepten zich in de historie van het wijnkopershuis, dat dit jaar driehonderd jaar bestaat. Het boek is te koop in onze winkel.

(Bron: Dagblad de Limburger, 2014)