De parels van Limburg

Wijn uit Limburg

De wijnbouw in Nederland is beperkt, maar groeit. Met zo’n 150 wijngaarden en een flink aantal bijzondere wijnen, die inmiddels hun weg naar de sterrenrestaurants hebben gevonden, is Nederland hard op weg een serieus wijnland te worden. Vooral Limburg brengt uitstekende (witte) wijnen voort. Op de glooiende hellingen staan bekende druivensoorten als Riesling, Müller Thurgau en Pinot Noir. Wijnbouw is hier mogelijk dankzij de geschikte mergelbodem en de warme zomers van de laatste jaren.

Wijnbouw in Limburg

Tot aan de 19de eeuw was wijnbouw onderdeel van het Limburgse leven, maar daarna hield de inheemse wijncultuur op te bestaan. Napoleon dicteerde een verbod op alle wijnbouw buiten Frankrijk. Die wijnbouw was in Limburg sowieso al moeilijk geworden door de zogenoemde ‘kleine ijstijd’. De rond 1860 vanuit Amerika geïmporteerde druifluis vernietigde ook nog eens 90% van het Europese wijnbouwareaal.

Bekijk Limburgse wijnen

Maassedimenten

Tegenwoordig zijn alle Limburgse druivenstokken geënt op druifluisresistente Amerikaanse onderstammen en met de juiste rassenkeuze is het in het huidige klimaat weer mogelijk geworden om wijnbouw te bedrijven in Limburg. De oude maassedimenten en de geringe jaarlijkse neerslag zijn ideale omstandigheden voor de delicate wijnteelt.

Uitstekende witte wijn

Vandaag de dag brengt Zuid-Limburg uitstekende – voornamelijk witte – wijnen voort. Op de glooiende hellingen tref je onder meer Riesling, Müller Thurgau en Pinot Noir aan. Naast professionele producenten telt de wijnbouw ook een groot aantal kleine bedrijven, veelal echte liefhebbers. Samen produceren ze zo’n 75.000 flessen wijn per jaar. In oktober is het een drukte van belang, als de oogst wordt binnengehaald en in grote vaten wordt gedaan. Vervolgens is het wachten op het voorjaar, als de wijn klaar is om gebotteld te worden. En dan kan er geproefd worden.

Trotse wijnboeren

In Zuid-Limburg vind je geen aaneengesloten wijnbouwgebied, maar in een straal van 50 kilometer liggen al gauw tien tot twaalf wijngaarden. Vooral kleinschalige familiebedrijven, ooit begonnen als liefhebberij. Zuid-Limburgse wijnboeren die uitermate trots zijn op hun wijnen van eigen bodem. Voorbeelden hiervan zijn Wijngoed Thorn en Apostelhoeve.

Wijngoed Thorn

In het Limburgse stadje Thorn begon Harry Vorselen na zijn wijnbouwopleiding in Duitsland als een echte pionier aan de opbouw van Wijngoed Thorn. Het maken van kwaliteitswijn door het beperken van opbrengsten per druivenstok is hier uitgangspunt. De wijnen van Thorn behaalden verschillende ‘sigilles de qualité’ bij de FICB-keuring van de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois. De wijnkelders van dit Limburgse wijngoed  liggen midden in het historische witte stadje.

Apostelhoeve

Wijnteelt rond Maastricht vond al plaats in de Romeinse tijd. Na een lange afwezigheid keerden in 1970 de eerste wijnstokken terug op de zuidhellingen van het Maastrichtse Jekerdal. Op de Louwberg, één van de mooiste plekken van Zuid-Limburg, ligt Nederland’s oudste en grootste wijndomein: de Apostelhoeve. Dit wijndomein, circa 8 hectare groot, levert mooie droge witte wijnen van Muller-Thurgau, Auxerrois, Riesling en Pinot Gris en de mousserende wijnen Riesling Brut en Cuvée XII Brut. Het Limburgse terroir, de mergel en silex in de bodem, proef je terug in de Aposthoeve-wijnen.